EU
EU

Ριζότο με σουπιές & μελάνι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τις σουπιές μας και κρατάμε ξεχωριστά το σακουλάκι με το μελάνι τους. Προσοχή το μελάνι μέσα περιέχει και άμμο οπότε το καθαρίζουμε περνώντας το από μια σίτα για να τα διαχωρίσουμε.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια μας και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ξανθίσει, ρίχνουμε τις σουπιές για να πάρουν μια πρώτη βράση για περίπου 10 λεπτά. Ανεβάζουμε τη φωτιά μας και σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί προσθέτουμε το ούζο και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε να σιγοψηθούν για 30 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά. Σε περίπτωση που τραβήξουν οι σουπιές μας όλα τα υγρά προσθέτουμε λίγο νερό. Λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά μας βάζουμε το μελάνι.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το ρύζι μας. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στο λάδι. Μόλις αρχίσει να ξανθίζει, τσιγαρίζουμε και το ρύζι στην κατσαρόλα, ενώ προηγουμένως το έχουμε πλύνει και το έχουμε αφήσει να μουλιάσει. Έπειτα ρίχνουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα 3 ποτήρια από το ζωμό λαχανικών. Μόλις τραβήξει το ρύζι μας τα πρώτα υγρά του το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
Στην πορεία, ξαναβάζουμε το ρύζι στη φωτιά με τα υπόλοιπα 3 ποτήρια χυμού λαχανικών και μόλις πάρουν μια πρώτη βράση αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τις σουπιές. Πολύ προσεκτικά ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει. Προαιρετικά βάζουμε και χυμό από 2 λεμόνια.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό…

Καλή απόλαυση!!!

Συστατικά


Υλικά για σουπιές

1κιλό φρέσκιες σουπιές
2 μέτρια κρεμμύδια
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 σφηνοπότηρο ούζο
150γρ ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι νερό (αν χρειαστεί)
Αλάτι
Πιπέρι


Υλικά για ρύζι

2 φλιτζάνια ρύζι Αρμπόριο ή Καρολίνα
2 ξερά κρεμμύδια
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
150γρ ελαιόλαδο
6 ποτήρια ζωμός λαχανικών
Μαϊντανός (για σερβίρισμα)
2 λεμόνια (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι

Connect with us